Вибір та призначення кухонних ножів

Ножі кухонні є в кожному будинку. Складно уявити будь приготування їжі без використання таких засобів.
Різновиди та особливості кухонних ножів
Серед ножів для приготування їжі є як універсальні, що виконують безліч завдань, так і спеціалізовані під нарізку певного виду продукту.
Кухонні ножі в залежності від матеріалу виробу можуть бути:
- з вуглецевої сталі (добре піддаються заточенню);
- з високовуглецевої нержавійки (підходять для нарізки твердих інгредієнтів);
- керамічні (не іржавіють і довго зберігають гостроту);
- пластикові (підходять для швидкої нарізки овочів).
Керамічні леза є одними з найпопулярніших, їх вибирають за хороше співвідношення ціни і якості. Так, наприклад, ніж кухонний (кераміка) з прогумованою ручкою допомагає впоратися з багатьма завданнями і нарізати тонко будь-які, не надто тверді продукти.
Якщо вам потрібен бюджетний інструмент, який підійде під усі види робіт, то зверніть увагу на ніж універсальний. Ви можете вибрати набір кухонних ножів Kitchen з шести предметів і підставкою з прозорого пластику. Такий комплект стане відмінним помічником для будь-якої господині.
Також є ножі для чищення овочів, оброблення м'яса та риби, нарізки хліба і сиру. Матеріал рукоятки може бути виготовлений з дерева, пластику та нержавіючої сталі.
Призначення кухонних ножів
Кожен ніж на кухні має своє призначення. Одні вироби можуть бути довгими, інші короткими, із зубчиками або без. Відмінності ножів не тільки в зовнішньому вигляді, але і в їх призначенні.
Виділяють такі цілі, для яких призначені ножі:
- оброблення м'яса та риби (з широким лезом 16-23 см);
- нарізання м'ясних страв, сирів і овочів (довжина леза до 20 см);
- чистка (довжина леза 6-9 см);
- нарізка хліба (має спеціальні зубчики).
Перераховані пристосування є основними і часто зустрічаються в побуті. Також існують ще такі різновиди, як ніж обвалочний з витягнутим клиновидним лезом, філейний для нарізування риби тонкими скибочками і пристосування з роздвоєним вістрям для нарізки м'яких фруктів та овочів.
Ви можете вибрати будь-який варіант, виходячи з вашого бюджету і побажань.
Особливості вибору
Щоб якісно очистити і нарізати продукти, необхідно правильно вибрати ножа. У продажу є як універсальні вироби для щоденного приготування їжі, так і професійні формати для виконання певних завдань.
Ви можете купити виріб поштучно або в наборі. Щоб вибрати відповідне пристосування, звертайте увагу на матеріал. Леза з нержавіючої сталі і кераміки не окислюються і не псують смак самих продуктів. Також враховуйте показник твердості, який впливає на частоту заточування. Для домашнього використання підійдуть моделі з HRC 55-60. Ножі з високою твердістю зазвичай виготовляються з дамаської сталі.
Керамічні ножі не потребують частої заточуванні, але вони дуже чутливі до падінь, сколів та подряпин. Для нарізки хліба використовуйте спеціальний ніж з хвилястим лезом.
Всі деталі якісного виробу повинні бути з'єднані акуратно без швів, сама рукоятка повинна бути зручною і довговічною. В описі до кожної моделі вказують розміри ножа і матеріал, з якого він виготовляється, тому ви легко підберете собі відповідний вашим запитам варіант.
- Збираючись у далеку подорож, на полювання, рибалку або просто на пікнік у лісі, потрібно подбати про безліч речей, зокрема, взяти з собою відповідну посуд.
- Як в побуті, так і в професійній діяльності люди користуються ножами і інструментами, що мають ріжучі частини. Між собою вони можуть відрізнятися за розмірами, призначенням, матеріалом, ціною і безлічі інших параметрів, але є одна загальна вимога: