Продавець Интернет-магазин «Braderie» розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1351 відгук
ТЦ Барабашово, Харків, Україна
+380 (66) 720-86-83
+380 (67) 817-54-24
+380 (93) 083-94-45
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Интернет-магазин лучшего выбора
Кошик

Як вибрати кухонний ніж

Як вибрати кухонний ніж

Далеко не кожен предмет з кухонного начиння може похвалитися таким попитом, як ніж. Незважаючи на достаток високотехнологічного обладнання, його використовують набагато частіше, ніж будь-який інший предмет, який бере участь в процесі приготування...

 

Кухонні ножі – важливий атрибут, що дозволяє швидко і зручно чистити овочі, обробити м'ясо, нарізати хліб, сир, ковбасу. Тому, роблячи вибір на користь тієї або іншої моделі, слід розуміти, для яких цілей вона купується.

 

Оптимальний вибір: як вирішити проблему якісних ножів

Кухонні ножі купити

Прагнучи вирішити проблему ножів «на всі випадки життя», ми звертаємо увагу на численні гарнітури, в яких пропонується комплект виробів, що мають різні розміри і форми лез. Проте ми відразу ж стикаємося з двома проблемами:

  • по-перше, якість переважної більшості комплектів бажає бути кращим;
  • по-друге, з п'яти-шести, а то й більше предметів, що використовуються від сили два-три, інші животіють на полицях.

Більш раціональний підхід – придбати два-три ножа відомого своєю якістю виробника і поповнювати гарнітур по мірі необхідності. Наприклад, відомий німецький бренд Grossman пропонує близько двох десятків ножів і комплектів з підставками, в т. ч. і ножа для сиру 50С.

Критерії вибору кухонних ножів

вибір кухонних ножів

До основних оцінних характеристик відносяться наступні опції:

  • спосіб заточування – одно - і двостороння, а також пилообразная;
  • кут заточування – визначає гостроту і терміни експлуатації до повторної заточування. Для кухонних ножів вважається оптимальним кутом 15-20°;
  • твердість сталі – визначається шкалою Роквелла – чим вище значення, тим твердіше сталь, тим більше вона тендітна при навантаженні на злам.

Крім того, ножі класифікуються за призначенням. У першу трійку входять:

  • шеф-ніж – використовується переважно для обробки риби і м'яса професійними кулінарами;
  • Santoku – японський кухарський інструмент з особливою формою кінчика леза;
  • для нарізки – універсальний тип, наприклад, ніж універсальний HK-12 (мікс) з більш вузьким, ніж у двох попередніх моделей, лезом довжиною до 20 см;
  • для чищення – маленький, зручний в роботі, довжина леза до 9 див.

Практично для більшості продуктів і операцій по їх обробці існують спеціалізовані ножі: хлібний ніж-пилка, філейний, обвалочний, сирний (наприклад, Salmon Slicer), овочевий та ін

До питання якості: леза і рукоятки

лезо і рукоять кухонного ножа

Як і для більшості ножів, для їх кухонних побратимів важливі два критерії якості: клинка і рукоятки. Леза повинні бути міцними, витримувати різні навантаження, як можна довше зберігати гостроту.

Останнім часом популяризуються ножі кухонні (кераміка), випущені на основі технологією з використанням оксиду цирконію. Їх експлуатаційні якості характеризуються такими позитивними моментами, як:

  • твердість;
  • тривалість використання до заточування;
  • несхильність корозії;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • легкість у догляді;
  • невелика вага;
  • відсутність присмаку, екологічність.

Не обійшлося і без недоліків: щоб заточити такий ніж, необхідна особлива точилка, до того ж матеріал недостатньо міцний на розрив і ударні навантаження, тому їм не можна різати жорсткі продукти – заморожене м'ясо, кістки і т. п.

Незалежно від призначення ножів, їх рукоятки повинні виготовлятися з матеріалів, які легко очищаються. Сучасні виробники не обтяжують себе обробкою натуральних матеріалів, віддаючи перевагу більш дешевим і технологічним полімерам. У більш дорогих виробах використовується дерево і навіть кістка, але зустрічаються такі ножі не дуже часто. До того ж для таких рукоятей використовуються суцільнолиті рукояті, не потрібно складний кріплення за допомогою заклепок.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner